+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

Inmiddels zijn de grundels van Watersnip weer klaar om achter de Rokende Turf het water in te gaan. De grundels van Watersnip zijn replica’s van scheepjes die rond 1850 de Haarlemmermeer bevoeren. Er werd mee gevist en personen en vrachten mee vervoerd. Deze kostbare eiken scheepjes zijn rond 1980 speciaal voor Watersnip gebouwd door scheepstimmerwerf Thom van Zijp. Onze grundels zijn elk uitgerust met vier roeiriemen en een sprietzeil.

Deze boten zijn onder onze leiding heel goed te gebruiken door diverse doelgroepen. In de grundels wordt intensief samengewerkt door de opvarenden. Onze schippers leren de bemanningen de belangrijkste handelingen verrichten, terwijl de boten nog voor de steiger liggen. Vervolgens wordt het varen op de plas begeleid door onze gids vanuit een bok met motor. Zo wordt de veiligheid voortdurend bewaakt. Het laat zich begrijpen dat het samen roeien, eenvoudig zeilen, passeren van bruggen en aanleggen in deze boten een prachtige vorm van teambuilding is. En tegelijkertijd zorgen zowel de pramen als de grundels voor intensieve natuurbeleving. Want je ziet onderweg Visdiefjes, passeert futen, aalscholvers en een broedkolonie van de Blauwe reiger. Het steeds wisselende weerbeeld in de lucht weerspiegelt zich in het water. Groepsleden die minder actief willen zijn, kunnen met de motorboot meevaren en zo genieten van de verrichtingen in deze zeilboten.

Deze combinatie wordt veel toegepast tijdens een familiefeestje waarbij diverse generaties samen een trektocht door het plassengebied maken. De boten zijn een belangrijk onderdeel van Watersnip als Wetland-informatiecentrum. De grundels zijn een prachtig middel om gasten met de bijzondere waarden van wetlands in contact te brengen en ze daarvan te laten genieten.

Wilt u meer lezen over Watersnip en activiteiten op en rond het water?