+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

Op vrijdag 13 april hield een selecte groep docenten van de Pedagogische academie De Driestar uit Gouda een studiedag in de vergaderruimte De Rokende Turf.

Het onderwerp was “exemplarisch leren”. Dat is een manier van leren waarbij de docent leerlingen helpt om zelf intensief waar te nemen aan verschijnselen aangaande natuur en techniek. De rol van de docent is dan niet zozeer uitleggen en vertellen, maar leerlingen helpen om zelf antwoorden te vinden door goed te kijken en daar over na te denken. Deze werkwijze wordt ook vaak toegepast in de vele buitenlessen die Watersnip Natuuractiviteiten jaarlijks verzorgt voor basisscholen in het Groene Hart.

Onder leiding van dagvoorzitter Sonja van Gemeren en met adviezen van specialist Jan Veldman werd nagedacht over het meer toepassen van exemplarisch leren. Het is een werkwijze die vraagt om concentratie, focus en aandacht. Dit is heel waardevol in een tijdperk van een overmaat aan prikkels en afleiding voor kinderen, ouders en leerkrachten.

De gasten waardeerden de rust die er van deze vergaderlocatie aan het water uitgaat. Ook de stilte en de nabijheid van de natuur droegen bij aan goede opbrengst van deze studiedag.

Wilt u meer lezen over onze vergaderruimte aan het water?