+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

Programma’s Groep 1 en 2

 

Kennismaking met de sloot

Thema: Water (School omgeving)

Water is in ons land nooit ver weg. Het is veelzeggend dat er in geen taal zoveel verschillende benamingen voor water bestaan als in het Nederlands. Maar dat er in dat water om ons heen een hele levensgemeenschap huist realiseren we ons meestal niet zo.

Zeker voor kleuters is het een enorme verrassing als ze ontdekken hoeveel verschillende diertjes er in de sloot leven. Watersnip neemt de kleuters mee op excursie aan de slootkant, waar de kinderen zelf met een schepnet waterdiertjes kunnen vangen en bekijken.

Les duur: 50 minuten

Mens en dier in winterland

Thema: Energie (School omgeving)

Hoe zuinig gaan we om met warmte, oftewel de energie in ons eigen lichaam, in huis of op school? Met de kleuters maken we een wandeling door “winterland’.

Om te ontdekken hoe dieren zich zelf warm kunnen houden (wegkruipen, dikke vacht, eten, bewegen) en hoe wij dat kunnen doen we tijdens onze wandeling allerlei proefjes. Zo proberen we ons warm te “kikkeren”, we kruipen weg voor de wind, we voelen hoe koud je wordt als je nat wordt en tenslotte voelen we hoe lekker warm je wordt als je iets warms eet.

Al doende leren we van alles over warm blijven in de winter, isolatie en goede kleding. We zitten bij een echt houtvuur, zingen over de winter en eten vers opgewarmde worstjes!

Les duur: 50 minuten

Dat komt van de boerderij

Thema: Natuur als bron (School omgeving)

Tijdens deze buitenles bezoeken de kleuters een boerderij in de omgeving. Met de kinderen wordt de weg gevolgd van het zonlicht, dat zijn energie via het gras en het vee tenslotte in ons voedsel brengt, zodat wij mensen er sterk en groot van worden. Samen met de Watersnipbegeleider onderzoeken de kinderen welke producten, meestal nadat deze in de fabriek bewerkt zijn, we van de dieren krijgen. Ook kijken ze wat de dieren zelf eten.

Aan het einde van de les gaan de kinderen op de ligboxenstal in een grote kring op strobalen zitten. Terwijl ze tussen de koeien zitten die de melk gemaakt hebben mogen ze wat van de verse melk uit de melktank proeven. Ook krijgt ieder kind een crackertje met boerenkaas. En natuurlijk mogen de koeien ook best gevoerd en de lammetjes geaaid worden!

Sommige kinderen komen voor het eerst op een boerderij maar deze buitenles is ook leerzaam voor kinderen die zelf op een boerderij wonen. Doordat de les zo thematisch van opzet is kunnen juist zij hun kennis en ervaring gebruiken bij een nieuwe en verfrissende kijk op het agrarische bedrijf.

Les duur: 50 minuten

Kleine diertjes rond de school

Thema: Natuur als bron (School omgeving)

Kleuters vinden kleine diertjes meestal spannend en leuk. In dit thema maken we kennis met allerlei soorten slakken, insecten, spinnetjes en andere kleine diertjes die in de omgeving van de school leven. We helpen de juf /meester ook over angst voor kleine diertjes heen!

Tijdens de activiteit gaan we op jacht om deze kleine diertjes met te vangen. We ontdekken de beste leefplekjes van insecten in de bebouwde kom. 

Les duur: 50 minuten