Programma’s
Werken in een wetland
Actief oeverbeheer
De overgangen van land naar water kunnen heel rijk aanwezig zijn. In gecultiveerd landschap waar veel mensen wonen en recreëren wordt de speelruimte van de natuur vaak sterk beperkt. Dit leidt tot golfafslag of tot verharding van het oevermilieu met beschoeiingen, steigers en kades. Paaiende vissen, eenden met kuikens en kikkers die willen zonnen kunnen hier niet mee leven. De waterschappen streven tegenwoordig naar natuurlijker oevermilieus.
Leerlingen maken kennis met beroepen in de watersector en in het groenonderhoud. Na een vaartocht langs diverse soorten oevers steken ze de handen uit de mouwen bij het beheer van een natuurlijke oever.
Onderzoek in het landschap
Er zijn maar weinig gebieden op aarde waar de landschapsbeelden in enkele eeuwen tijd zo sterk veranderen als in West-Nederland. Mensenhanden beïnvloedden in onze streek sterk het uiterlijk van het landschap. Dit heeft alles te maken met de dynamiek in de maatschappij die steeds andere producten uit de omgeving vraagt. In Midden-Holland ging het daarbij bijvoorbeeld om producten als graan, wol, hop, turf, hennep, kaas, melk, vlees, fruitbomen, ontspanning, stilte en recreatie.
Tijdens een wandeling rond de kleine plas Sloene leren scholieren bewuster naar het landschap en de geschiedenis daarvan kijken. In deze fotogenieke omgeving leggen ze beelden vast die de turbulente geschiedenis van het landschap aantonen.
Werkvormen:
- Foto wandeling rond de Sloene
- Bovaren in de woonwijk
- Landschapsfietstocht door rivier- en veengebied