+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

Wetland-excursies vanuit Gouda

Informatie voor Touroperators

De Reeuwijkse Plassen vormen een prachtig wetlandgebied te midden van de Hollandse veenweidepolders. Dit is de omgeving waar de oer-Hollandse cultuur van koeien, kaas en turf zijn oorsprong vindt.

Watersnip Natuuractiviteiten heeft diverse vaartochten op het programma die inhaken op de cultuurhistorie van het wetlandgebied. De vaarprogramma’s kunnen prima gecombineerd worden met het gebruik van de vergaderruimte, met een groot terras aan de plas.

 

English

Español

Deutsch

Over de Reeuwijkse plassen

Door de ligging in de directe omgeving van toeristenstad Gouda nodigt het plassengebied uit om toeristen uit binnen- en buitenland kennis te laten maken met de cultuurhistorie van deze unieke omgeving.

Over de omgeving

Wetland-informatiecentrum Watersnip bevindt zich in Sluipwijk, van oorsprong een vervenersdorpje onder de rook van Gouda. Nu maakt het deel uit van gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Sluipwijk ligt midden in het Groene Hart van Holland, in het veenweidegebied waar van oudsher de wereldberoemde Goudse Kaas gemaakt wordt. Het landschap in de omgeving is karakteristiek voor ons lage land, met landelijke weggetjes, dijken en polders die elk hun eigen waterpeil hebben. De Reeuwijkse Plassen ontstonden door de winning van turf, die verscheept werd naar Gouda. Daar werd deze brandstof  verstookt in de stoommachines van de vele wasserijen, blekerijen en bierbrouwerijen die deze belangrijke Hollandse stad bezat. Het mooie natuur- en recreatiegebied van vandaag de dag herinnert aan deze vervlogen tijden.

Voorbeelden van programma’s

Wetlandvaartocht

Met de bokken (open motorboten) langs rietkragen en eilandjes in het wetland van de Reeuwijkse plassen. In de luwte van een eiland gezellig wat drinken en even de benen strekken voor een korte wandeling op een bijzondere plek.

 

Vissen en vogels

Het wetland van de Reeuwijkse plassen staat bekend om zijn vissen en vogels. Deelnemers beleven hoe Sluipwijkers voedsel vingen met lokeenden, stokken en netten. De gids vertelt ook over hoe we de biodiversiteit van de wetlands kunnen herstellen.

Turfvaartocht

Een belevingsprogramma voor jong en oud waarbij je in het verleden duikt. Varen naar veenbonken en daar met de originele gereedschappen turf maken met elkaar. De deelnemers kruipen zelf in die huid van baggerman en veenmeid.

 

Varen met Grundels

Als een groep belangstelling heeft voor een programma met een actief karakter zijn combinaties mogelijk met de Grundels van Watersnip. Deelnemers leren omgaan met onze kleine platbodems door zelf te roeien en te zeilen met een veilig spriettuig.

Thema’s

Thema’s zijn turfwinning, waterbeheersing en waterkwaliteit en de natuurwaarden van de omgeving. Programma’s kunnen op maat samengesteld worden.
Watersnip is expert op het gebied van ecologie en onderhoudt uitstekende contacten met agrariërs in de omliggende veenweidegebieden. Dat maakt het mogelijk om programma’s voor ‘special interest’ te bieden, zoals ecologie in samenhang met agrarische bedrijfsvoering of de uitdagingen die het wonen en werken in een wetlandgebied met zich meebrengt.

Turfwinning

Waterbeheersing

Waterkwaliteit

Agrariërs

Praktische informatie

Watersnip

Watersnip beschikt over drie grote open platbodems, streekeigen vaartuigen, waarmee de vaartochten uitgevoerd worden. Dus ook grote groepen, tot ca. 75 personen, kunnen hier terecht.

Begin- en eindpunt van de vaartochten liggen aan de rand van Gouda op een locatie die goed te bereiken is voor touringcars. Bij slecht weer kunnen we een alternatief programma bieden.
Kijk voor meer informatie over de vergaderruimte elders op onze website.

Neem contact met ons op voor een offerte