+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

Honderdveertig belangstellenden namen op 5 april deel aan een donateursavond van Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk in verenigingsgebouw De Brug. Nel van der Bas, Cock Karssen en John van Gemeren van Watersnip hadden een boeiende presentatie voorbereid met verrassende beelden uit het fotoarchief van het streekmuseum.

Tijdens de presentatie nam John van Gemeren de bezoekers mee op een tijdreis van de Romeinse tijd naar het heden. Mooi te zien was hoe de oorspronkelijke wildpaadjes en menselijke knuppelpaden in het ondoordringbare veengebied uitgroeiden tot dijken en (rijks)wegen. Toen de bedrijvigheid en de bevolking zich uitbreidden in onze streek veranderde het vervoer over water steeds meer in wegvervoer. Vooral de foto’s van paardentrams, handkarren, hondenkarren, bakkerskarren en slagermanden op de fiets en oude vrachtwagens maakten veel los.

Na de pauze werden twee deskundigen geïnterviewd, namelijk Kees Steenbergen en Hennie van den Bosch. Zij gaven met enkele anekdotes een menselijk gezicht aan de enorme groei van de transportondernemingen.  Ook werd een blik vooruit geworpen naar de toekomst van onze wegen. Er wordt voorzien dat de moderne wegen zelf (zonne)energie zullen kunnen opwekken.

Toen voorzitter Remmert Kerst aan John van Gemeren vroeg waar zijn enthousiasme voor de streek vandaan komt verklaarde hij: “ Het lijkt erop dat wij als mensen met onze techniek en dus ook wegen het wetland waarin we wonen domineren. Maar in werkelijkheid zijn wij tijdelijk te gast in dit deltagebied. Het is steeds boeiend om te zien, onder meer door de bodemdaling, welke verandering onze positie in het wetland doormaakt en hoe wij daar met elkaar op inspelen.”

Bent u benieuwd naar ons arrangement ‘Beleef de turfgeschiedenis’ met het Streekmuseum Reeuwijk?

Wilt u het interview met John van Gemeren van RTVBodegraven beluisteren?