+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

Watersnip organiseert ieder jaar een kerstuitje waarbij we met de trein een stad bezoeken. Omdat wij in december – vanwege de huidige lockdown – niet met de trein op stap zijn geweest, hebben we het geld wat we zouden hebben besteed aan treinkaartjes gedoneerd aan twee goede klimaatdoelen, in relatie tot bosherstel en planten van bomen:

 Aan Oxfam Novib: daarmee dragen we bij aan de zogenoemde boslandbouw in Niger. Boslandbouw is beter voor het milieu, de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. In Niger is het plan om de komende 3 jaar 400.000 nieuwe bomen planten. Niet alleen bomen: daaronder komen gewassen als aardappelen en mais. Zo wapenen de boeren in Niger zich tegen de verwoestijning en krijgen meer inkomsten door de opbrengst van het hout en de gewassen. Tevens is dit project gunstig voor opname van CO2 en leefgebied van onze trekvogels.

Aan het Wereld Natuurfonds: bosherstel in het Atlantisch regenwoud aan de westkust van Brazilië, één van de meest versnipperde bosgebieden. Deze stukken bos kunnen nu door versnippering geen water vasthouden in de bodem en minder CO2 opslaan. Dit vormt een enorm probleem voor lokale boeren én voor dieren als de prachtige jaguar. Boeren kampen met watertekort, jaguars kunnen moeilijker aan voedsel komen en vinden niet snel een partner. Maar dit: één van ’s werelds beste locaties voor bosherstel. Met herstel van bos en de belangrijkste jaguarcorridor van het regenwoud zorgen we dat prooidieren van de jaguar meer leefgebied krijgen, zich voortplanten en zich verder verspreiden. Daarmee geven we ook de jaguar een toekomst. Ook 3FM Serious Request zamelde in december 2021 geld in voor dit doel.

Foto midden: Oxfam Novib