+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

De eerste helft van september 2017 verliep nat, met veel zware buien. Op vrijdagmiddag 8 september kwamen er zestig gasten van het IHE Delft Institute for Water Education naar Watersnip voor een excursie. Dit instituut is de grootste internationale academische onderwijsinstelling ter wereld op het gebied van water en vierde op deze dag haar 60 jarig bestaan.

De deelnemers, bestaande uit watermanagers, docenten en internationale studenten, gingen met drie bokken (streekeigen vaartuigen) van Watersnip het water op. Ze hadden zich goed gekleed voor het aangekondigde natte weer en er waren ook paraplu’s aan boord. De voertaal van de excursie was Engels.

Aangekomen bij een groep veenbonken maakte men kennis met het bijzondere karakter van ongeschonden veen, waarin duizenden jaren oude planten zo mooi geconserveerd aanwezig zijn. Eén van de gasten hanteerde deskundig de baggerbeugel zodat men kon zien hoe van veen turf werd gemaakt in vroeger tijden.

John van Gemeren, de directeur van Watersnip, nam de gasten tijdens een geweldige hoosbui polder Oukoop mee in. Daar gaf hij uitleg over waterpeilen en de innovatieve inrichting van natuur in dit gebied. Bij deze inrichting wordt ook goed rekening gehouden met het toenemen van de neerslag door de klimaatverandering.

Hoewel het de hele middag bleef regenen, toonde de groep veel interesse in de transformatie van de polder en hield de moed er heel goed in. Plezier, humor en gezelligheid waren er niet minder om! Na het terugvaren kon men zich even verzorgen in accommodatie “de Rokende Turf” en zich voorbereiden voor vertrek per bus. Er volgde later in de middag namelijk nog een gezellig samenzijn in fort Wierickerschans  tezamen met andere excursiegroepen van het instituut.  

 

Wilt u meer lezen over onze groepsactiviteiten in een wetland?