+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

Energiek komen de leerlingen van de Zomeracademie aanfietsen bij gebouw De Rokende Turf. Op het plaatsje voor de accommodatie van Watersnip maken ze een grote kring rond een vuurton, met daar bovenop een turf die inderdaad flink rookt. De link met het veengebied dat ons hier omringt is snel gelegd.

We denken na over hoe belangrijk energie voor ons is en noemen samen voorbeelden van brandstoffen die energie leveren, zoals benzine, steenkool, olie en gas. Dat ook ons eten een energiebron is, waardoor we kunnen bewegen en fietsen, is voor de meesten een nieuw gezichtspunt. Tijdens het varen moet iedereen dus goed eten om energie op te doen voor de ontdekkingstocht.

Op het Elfhoevenstrand gaan de leerlingen in groepjes aan het werk. Doel is om te ontdekken hoe we zo zuinig mogelijk met fossiele brandstoffen om kunnen gaan. Ook gaan we experimenteren met alternatieve energiebronnen, met name zonne-energie.

Eerst vullen de leerlingen een zonneboiler met water en moeten ze samen de beste plek zoeken om de boiler op te laten warmen door de zon. Daarna komen we met z’n allen in een onherbergzaam gebied terecht. De groepjes moeten elk van stokken en kleden een noodonderkomen bouwen, waar de warmte zoveel mogelijk in vastgehouden wordt. Dat betekent: nadenken over een geschikte plek in de zon en uit de wind. En alle kieren moeten goed dichtgemaakt worden. Bij het bouwen mag gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden die de natuur rondom biedt, zoals bomen en struiken. Het resultaat is duidelijk: binnen de beste tenten blijkt het uiteindelijk wel tien graden warmer dan daarbuiten.

Een conservenblik met gaatjes blijkt in combinatie met een waxinelichtje een duurzaam oventje om een stroopwafel te verwarmen. Het oventje houdt de warmte goed vast. Oventjes die in derde wereldlanden veel gebruikt worden berusten op hetzelfde principe.

Ten slotte meten de leerlingen de temperatuur van het water dat uit de zonneboilers komt. Dit blijkt zo heet, dat de thermometers de waarde niet meer kunnen meten.

Voordat we terugvaren naar De Rokende Turf is er nog even tijd om met veel gespetter verkoeling te zoeken aan de zwemsteiger.

Bent u op zoek naar een educatief uitje voor uw leerlingen? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

Voor recreatieve uitjes voor groepen kunt u de mogelijkheden bekijken bij ons aanbod Natuuractiviteiten in het Reeuwijkse plassengebied.